Słowniczek
Jeśli ulotki z kosmetyków często są dla Was mało zrozumiałe, a słowa takie jak lanolina, lecytyna czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe powodują konsternację i zakłopotanie, zapraszamy do zaznajomienia się z naszym słowniczkiem.
Alantoina – Ta substancja chemiczna, będąca między innymi w korzeniach żywokostu i nasionach soi, stosowana jest w kosmetyce i lecznictwie z powodu swojego rewelacyjnego wpływu na szybkość gojenia się ran i regenerację skóry. Alantoina nawadnia, koi podrażnienia, wygładza i zmiękcza skórę. jest używana przede wszystkim do wytwarzania kremów, maści i zasypek.
Aloes – Jego liście zawierają w sobie witaminową bombę z minerałami, enzymami oraz z aminokwasami. W kosmetyce wykazuje działanie łagodzące na skórę i stany zapalne oraz podrażnienia, przyśpiesza gojenie się ran. Aloes także bardzo dobrze nawilża i dotlenia skórę.
Kasztanowiec – Jest wykorzystywany w medycynie w środkach farmakologicznych oraz w kosmetyce. W kosmetykach kasztanowiec wzmacnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza obrzęki, a także powoduje przyśpieszone wchłanianie się powstałych wylewów i sińców pod oczami. Kasztanowiec ma również działanie oczyszczające i matujące i jest stosowany w kosmetykach do cer tłustych i trądzikowych.
Kwiat lipy – Roślina ta ma w Polsce bardzo długą i bogatą tradycję. W czasach przed wprowadzeniem w naszym kraju Chrześcijaństwa Słowianie uważali ją za drzewo święte. Staropolska tradycja nakazywała mieć przy domu lipę w czasie narodzin dziecka. W dawnych czasach babcie i prababcie używały lipową herbatkę jako najznakomitszy lek na przeziębienia. Do dzisiejszego dnia jest to bodajże najpowszechniejsze zastosowanie kwiatu lipy. Jednak roślina ta jest także z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce. Używa się go przede wszystkim w odżywkach do włosów oraz wrażliwej, oraz preparatach wygładzających preparatach do wrażliwej skóry.
Lanolina – Z uwagi na jej rewelacyjne właściwości nawilżające i zbawienny wpływ na skórę, ten naturalny specyfik pochodzenia zwierzęcego jest bardzo często wykorzystywany w kosmetyce. Jest to swego rodzaju wosk w postaci żółtawej, lepkiej masy, który uzysk€je się podczas czyszczenia owczej wełny. Stanowi podstawowy składnik przede wszystkim różnych kremów i balsamów.
Lecytyna – Specyfik ten jest naturalnym składnikiem odżywczym organizmu. Sprawia iż obniża się poziom złego cholesterolu i tłuszczów we krwi. W naszym organizmie stanowi podstawowy składnik błon komórkowych, jest obecny też w tkance nerwowej. Pomaga w stanach przemęczenia, wyczerpania nerwowego i w okresie rekonwalescencji. Wpływa także na dobry nastrój. Co więcej, w chwili narodzin to lecytyna jest pomocna i sprawia, że płuca małego człowieka się rozprężają. Oprócz wyszczególnionych wyżej paru przykładów dobroczynnego wpływu lecytyny na organizm ludzki, ma ona też pewne własności kosmetyczne. Spowalnia starzenie się. Dobrze wpływa między innymi na włosy – poprawia wygląd, regeneruje strukturę włosa i wyrównuje jego powierzchnię.
Lipidy – nazywane także tłuszczami lub tłuszczowcami to grupa nierozpuszczalnych w wodzie substancji organicznych. Słowo to ma pochodzenie greckie od lipos – tłuszcz. Lipidy odgrywają istotną rolę w odżywianiu i rozmnażania komórek, tworzą także na skórze pewien płaszcz który na chroni. W ludzkim organizmie spełniają rolę energetyczną oraz są rozpuszczalnikami istotnych związków nie dających się rozpuścić w wodzie, np. pewnych witamin (A, E, D i K).
Nagietek lekarski – obecnie uprawiany praktycznie na całym globie nie tylko dla ozdoby ale także jako roślina lecznicza, wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Medykamenty z nagietka działają bakteriobójczo, grzybobójczo oraz zapobiegają stanom zapalnym, a także chronią i regenerują nasze błony śluzowe oraz skórę, wspomagają gojenie się ran.
Olej słonecznikowy – jest najlepszym źródłem tłuszczów wielonienasyconych. Ma w sobie też bardzo wiele naturalnej witaminy E.
Olej z kiełków pszenicy – jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, chroni naszą skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniami UV. Odziała wygładzająco na naskórek, sprawia iż skóra staje się elastyczna i zapobiega jej odwodnieniu. Zawiera wiele witamin – przeciwutleniaczy, które chronią przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, pobudzają procesy regeneracji i chronią przedwczesnemu starzeniu się naskórka.
Rozmaryn lekarski – wonny krzew wywodzący się znad Morza Śródziemnego. Rośnie także dziko w Europie i Ameryce, w naszym kraju hoduje się go najczęściej w doniczce. Ma twarde, ostre, żywiczne, zbliżone do igiełek listki, które mają w sobie olejek kamforowy, są lekko gorzkawe w smaku. W kulturze śródziemnomorskiej jest bardzo popularną przyprawą. Dodaje się go jako suszone lub świeże liście do tłustych mięs, kiełbas, kotletów, farszów, pasztetów, gdyż poprawia trawienie tłuszczów. Dawniej w naszym rodzimym kraju robiono z niego syrop i wino oraz używano go w lecznictwie. Wierzono iż przedłuża młodość i pomaga zachować urodę. Zewnętrznie stosuje się olejku z tej rośliny do leczenia bóli reumatycznych. Kąpiel z dodatkiem roztworu z rozmarynu powoduje uspokojenie i wpływa pozytywnie na skórę. Wrzucony do wrzącej wody rozmaryn tworzy rewelacyjną parówkę na twarz. Zrobiony w ten sposób wywar można stosować także jako płukankę do ciemnych włosów. W przemyśle kosmetycznym olejek z tej rośliny stosowany jest do wytwarzania różnych szamponów i środków czyszczących takich jak mydło.
Kwas hialuronowy – znajduje się w całym naszym ciele oraz naszej skórze, gdzie reguluje zawartość wody w przestrzeniach międzykomórkowych. Dzięki temu skóra jest gładka i jędrna, jednak po 30 roku życia jego ilość się zmniejsza i pojawiają zmarszczki i oznaki starzenia, dlatego warto jest dostarczać skórze kwas hialuronowy. W kosmetyce kwas hialuronowy jest stosowany w postaci kremów, masek, serum, a także kapsułek.
Kwas migdałowy – Jest stosowany w kosmetyce jak peeling chemiczny. Jego struktura jest podobna do antybiotyków, dzięki czemu posiada bardzo mocne działanie. Kwas migdałowy przenika do naskórka, gdzie rozluźnia połączenie między komórami, a cementem komórkowym. Powoduje to złuszczanie się naskórka. Tak złuszczona skóra doskonale przyjmuje składniki aktywne zawarte w kosmetykach.
Nagietek lekarski – wykazuje działanie lecznicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, rozkurczowe i przeciwzapalne. Ze względu na swoje szerokie właściwości jest wykorzystywany w kosmetyce jak i w lecznictwie. W kosmetyce nagietek najczęściej jest składnikiem preparatów silnie nawilżających skórę suchą i łuszczącą się, a także wrażliwą.
Rumianek pospolity – zalicza się do roślin najbardziej pospolitych jeśli chodzi o Europę, a jego dobroczynne właściwości są szeroko znane i cenione w medycynie oraz kosmetyce. Olejek rumiankowy używa się między innymi podczas masaży oraz kąpieli na choroby skórne. Preparaty z tej rośliny przynoszą ulgę w egzemie, pokrzywce oraz stanach kiedy skóra jest podrażniona. Napary i medykamenty zrobione z rumianku mają działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne, oczyszczające do tego regenerują i relaksują. Podczas bóli mięśni oraz artretycznym zapaleniu stawów zbawienne bywają kompresy zrobione z naparu a także olej z rumianku. W alergicznym oraz ropnym zapaleniu spojówek, na przemęczone oczy dobrze działają okłady. Roślina ta jest w składzie wielu preparatów kosmetycznych. Dodawane są często do szamponów i płukanek do włosów, koi podrażnienia skóry głowy i sprawia że włosy mają jasny złocisty odcień. Używa się go w kremach, maseczkach, tonikach mających zastosowanie podczas pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do zaognień.
